A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 19.04.2018 16:37
Кількість переглядів: 410

Гарантійні внески орендарів: відображення у доході юридичної особи-спрощенця

 

Кременецька ОДПІ нагадує, що згідно з п. 291.2 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Юридична особа чи фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим ПКУ.

Доходом юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ (п. п. 2 п. 292.1 ст. 292 ПКУ).

Підпунктом 5 п. 292.11 ст. 292 ПКУ визначено, що до складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються, зокрема платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Таким чином, юридична особа – платник єдиного податку третьої групи при отриманні коштів, які забезпечують виконання зобов’язань за договорами оренди (гарантійних внесків) від орендарів, включає такі суми до складу доходу податкового (звітного) періоду у якому вони були отримані.

При цьому після закінчення дії договору оренди при поверненні гарантійного внеску, у платника єдиного податку не має підстав зменшити свій дохід, оскільки такі суми коштів не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

 

Консультації щодо декларування доходів громадян нададуть у ЦОПі

 

Кременецька ОДПІ нагадує, що з 1 січня по 1 травня проводиться кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2017 році, з яких не були нараховані та сплачені податки.

Наголошуємо про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню. Зокрема, це доходи, отримані від:

 - надання послуг репетиторства;

- спадщини або дарування;

- продажу рухомого чи нерухомого майна;

- надання в оренду житлових і нежитлових приміщень, іншого майна;

- списання установами банків кредитів;

- інвестиційного прибутку (при отриманні частини статутного фонду  при закритті підприємства або зміні засновників та ін.);

- продажу власної сільгосппродукції, вирощеної на земельній ділянці, що перевищує 2 гектари;

- іноземні доходи.

За вибором платника податків Декларацію про майновий стан і доходи подають за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою. Поштою (не пізніше ніж 5 днів до завершення кінцевого терміну подання) або в електронному вигляді через сервіс «Електронний кабінет» на веб-порталі ДФС. За потреби консультації щодо декларування доходів громадян нададуть у Центрах обслуговування платників.

 

Подарунок від фірми: оподаткування ПДФО

 

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до п. п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 ПКУ встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (п. п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Водночас перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, встановлено п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема:

- дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ (п. п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 ПКУ);

- дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді, зокрема вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ (п. п. «е» п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Згідно з п. 174.6 ст. 174 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених для оподаткування додаткового блага.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Враховуючи викладене, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість дарунків, наданих такому платнику юридичною особою, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то уся їх вартість оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.

 

 

Тернопільська митниця ДФС: 99% митних декларацій оформлено за принципом «єдиного вікна»

 

Усе більше учасників зовнішньоекономічної діяльності обирають порядок оформлення товарів за принципом «єдиного вікна». Зокрема, фахівці Тернопільської митниці ДФС за результатами роботи у березні 2018 року 99% митних оформлень здійснили за принципом «єдиного вікна». Порівняно з березнем 2017 року кількість митних оформлень із застосуванням даного принципу зросла на 59%. Загалом з початку року 85% (від загальної кількості) митних декларацій оформлено із застосуванням даного принципу.

Нагадаємо, що інформаційний обмін даними в режимі «єдиного вікна» почав діяти з 1 серпня 2016 року як експеримент. На сьогодні  ДФС доопрацьовано програмно-інформаційні комплекси, які задіяні в системі «єдиного вікна», з метою успішного впровадження їх у життя.

Відтак у зоні діяльності Тернопільської митниці ДФС функціонує 4  місця митного оформлення товарів, в яких застосовується порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації:

- відділ митного оформлення №1 митного посту «Тернопіль-центральний» (м. Тернопіль, вул. Текстильна, 28а);

- відділ митного оформлення №2 митного посту «Тернопіль-центральний» (Тернопільська обл., м. Збараж, вул. Кармелюка, 5);

- відділ митного оформлення №3 митного посту «Тернопіль-центральний» (м. Тернопіль, вул. Текстильна, 38);

-  митний пост «Чортків» (Тернопільська обл., м.Чортків, вул. В.Великого, 31).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь