A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 26.06.2020 10:13
Кількість переглядів: 489

Фото без опису

Юрособі на єдиному податку доведеться звітувати, навіть не отримавши доходів

 

Згідно з абзацом першим п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з податку на додану вартість, визначеного п. 202.1 ст. 202 ПКУ) (абзац другий п. 294.1 ст. 294 ПКУ).

Податкова декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм пунктів 296.5 і 296.6 статті 296 ПКУ (п. 296.7 ст. 296 ПКУ).

Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 із змінами та доповненнями (далі – податкова декларація).

У податковій декларації юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи відображають обсяг доходу, що оподаткований за відповідною ставкою (п. п. 296.5.4 п. 296.5 ст. 296 ПКУ).

Визначення доходу здійснюється для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування (п. 292.14 ст. 292 ПКУ).

При перевищенні протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п. п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ у розмірі 7 млн грн, суб’єкт господарювання зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення (п. п. 3 п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

Тобто щоквартальне відображення факту не перевищення встановленого обсягу доходу у податковій декларації є показником, який підлягає декларуванню суб’єктом господарювання як платником єдиного податку.

Таким чином, юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період відповідно до п. 296.7 ст. 296 ПКУ платники мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).

Коли роботодавець відправив на відпочинок чи оздоровлення працівника

 

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), згідно з п. п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначений п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

Також доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (п. п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Водночас ст. 165 ПКУ визначені доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію осіб з інвалідністю, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем – платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (абзац другий п. п. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Зазначена норма п. п. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 ПКУ надає право роботодавцю не оподатковувати вартість путівок, наданих безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки), якщо її вартість (розмір знижки) не перевищує у 2020 році, як для свого працівника, так і для членів його сім’ї (дружина та дитина) у розмірі 70845 грн, тобто 23615 грн на особу, при дотриманні умов, що визначені у цьому підпункті, зокрема, один раз на календарний рік.

Крім того, згідно з п. п. 1.7 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (п. п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Кому видадуть довідку про взяття на облік платника податків

 

Довідка про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню в ЄДР за формою №34-ОПП, надається таким платникам податків:

- фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність: адвокатам, нотаріусам, приватним виконавцям, судовим експертам, арбітражним керуючим;

- відокремленим підрозділам іноземних компаній, організацій, у тому числі постійним представництвам нерезидента;

- військовим частинам;

- уповноваженим особам договорів про спільну діяльність та управителям майна.

Термін дії довідки за формою №34-ОПП є необмежений, крім випадків:

1) для фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, зазначається строк, якщо такий строк вказаний у свідоцтві про реєстрацію чи іншому документі (дозволі, сертифікаті тощо), що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності;

2) для договору про спільну діяльність зазначається строк дії договору про спільну діяльність, якщо такий строк указаний у договорі;

3) для договору управління майном зазначається строк дії договору управління майном, указаний у договорі, або п’ять років, якщо сторони не визначили строку дії договору управління майном;

4) якщо платник податків створений на визначений строк чи перебуває на обліку в контролюючому органі до визначеного терміну, зазначається відповідна дата.

 

«Гаряча» телефонна лінія

 

У середу 01 липня 2020 року, із 11-00 до 12-00 год у Кременецькому управлінні  ГУ ДПС у Тернопільській області, відбудеться «Гаряча лінія» на тему «Новації в застосуванні реєстраторів розрахункових операцій ».

На запитання платників податків за номером телефону 2-13-07 відповідатиме начальник Кременецького управління ГУ ДПС у Тернопільській області Ярослав Геннадійович Міщук.

 

На Тернопільщині сплачено 30,7 млн грн податкового боргу

У січні-травні 2020 року від погашення податкового боргу зведений бюджет отримав 9,7 млн грн, з них державна скарбниця – 7,4 млн гривень.

Упродовж п’яти місяців 513 юридичних осіб, які допустили податкову заборгованість на початок 2020 року, зменшили її на загальну суму 30,7 млн гривень. При чому 343 суб’єкти господарювання виплатили борг повністю на суму 16,3 млн гривень.

З початку цього року фахівці податкової служби направили до суду 41 звернення щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових (безготівкових) коштів на суму податкового боргу 25,2 млн гривень. Задля стягнення активів фізичних осіб через органи державної виконавчої служби до суду направили 62 позови. Заявлена у них сума податкового боргу склала 5,5 млн гривень.

Від реалізації безхазяйного майна цьогоріч до зведеного бюджету надійшло 145,1 тис. гривень. З них державний бюджет отримав 70,3 тис. гривень, а до місцевих бюджетів надійшло 74,8 тис. гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь