A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 09.06.2020 12:56
Кількість переглядів: 334

І травень – без сплати єдиного внеску

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області повідомляє, що Законом України від 13 травня 2020 року №591-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» звільнено від сплати єдиного внеску за себе з 1 по 31 травня 2020 року фізичних осіб – підприємців, членів фермерських господарств та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Крім того, продовжено термін незастосування штрафних санкцій за порушення сплати єдиного внеску та несвоєчасне подання звітності з єдиного внеску з 1 березня по останній календарний день місяця, в якому завершується дія карантину.

Нагадаємо, Законом України від 17.03.2020 року №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» та Законом України від 30.03.2020 року №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» передбачено звільнення від застосування штрафних санкцій та сплати єдиного внеску фізичних осіб – підприємців, членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність за себе з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

При цьому, такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за такі періоди. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за вказаний звітний період.

 

Для податкової знижки – новий сервіс від ДПС

 

До п. п.166.2.1. та 166.2.2. п.166.2. ст. 166 Податкового кодексу України внесено зміни (далі – ПКУ), відповідно до яких уточнено перелік документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари.

Також встановлено, що копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку.

Таким чином, фізичні особи – платники податку на доходи фізичних осіб, які будуть подавати документи для отримання податкової знижки після 23 травня 2020 року, зобов’язані разом з декларацією подавати копії документів, що підтверджують витрати, які включають до податкової знижки.

Звертаємо увагу, якщо платник податків зазначає при поданні податкової декларації лише реквізити електронного розрахункового документа, для підтвердження права такого платника на податкову знижку слід керуватися Державним сервісом перевірки квитанцій (check.gov.ua), який дає можливість перевірити факт оплати за кодом квитанції.

Станом на кінець травня до сервісу підключені Приватбанк, Монобанк, А-Банк, Банк Восток тощо.

Податківці надаватимуть консультації в електронній формі

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує що 23 травня 2020 року набув чинності Закон від 16.01.2020 р. № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві» (далі - Закон №466).

Законом №466 внесені зміни до статті 52 Податкового кодексу України «Індивідуальні податкові консультації». Тепер чітко зазначено, що індивідуальні податкові консультації (далі – ІПК) можуть надаватися платникові податків не тільки в усній і письмовій формі, але й в електронній.

Запит на отримання ІПК в електронній формі необхідно завіряти кваліфікованим електронним підписом. Вибір, у якій формі отримати ІПК, залишається за платником податків, а юридична сила ІПК, наданої в паперовій або електронній формі, – однакова. Строк на надання платникові податків ІПК становитиме, як і зараз, 25 календарних днів. Але продовжити строк для відповіді можна буде на 15 календарних днів, згідно зі старими нормами – на 10 календарних днів. Тобто максимальний строк, протягом якого слід чекати відповіді від ДПС на свій запит, тепер становитиме 40 календарних днів.

Тернопільському бізнесу віддали 211 млн грн податку на додану вартість

 

З початку року платникам податків Тернопільщини з державного бюджету відшкодовано грошовими коштами 211 млн грн податку на додану вартість.

Варто зауважити, що переважну частину заявлених сум ПДВ платники отримують за результатами камеральних перевірок. За рахунок ефективної роботи Електронного реєстру відшкодування ПДВ повернення цього податку відбувається своєчасно. Адже такий сервіс функціонує у відкритому режимі та демонструє громадськості, що процес адміністрування та відшкодування податку на додану вартість є автоматичним, прозорим та виключає будь-які можливості маніпулювання з відшкодуванням платежу. Якщо підприємство не маніпулює з показниками податкової звітності та не застосовує ризикові операції, що можуть слугувати мінімізації податкових платежів, то отримує бюджетне відшкодування у строки, визначені нормативно-правовими актами.

Загалом цьогоріч у січні-травні про відшкодування податку на додану вартість  повідомив 117 суб’єкт господарювання краю. Заявлена платниками до повернення сума склала 214 млн гривень.

Упередили за цей час 800 тис. грн неправомірно заявленого до повернення податку.

На початок червня загальний залишок заявленого невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ становив 92 млн гривень, оскільки 76 млн грн перебуває у стадії перевірок та процедурі бюджетного відшкодування згідно з вимогами Податкового кодексу України і відповідних нормативних документів, а 16 млн грн – у судовому та адміністративному розгляді.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь