A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 21.02.2020 15:01
Кількість переглядів: 431

Фото без опису

Ідентифікатор форми документа для подання в електронному вигляді декларації про майновий стан і доходи

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

При цьому податкова декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – підприємців, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п. п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 №177).

Згідно з п. 4 розд. І Інструкції податкова декларація подається до контролюючого органу, зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Для забезпечення можливості реалізації прав та обов’язків платників подавати до контролюючих органів електронні документи засобами телекомунікаційного зв’язку з дотриманням вимог ПКУ та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №557, ДПС розміщує електронні форми документів (pdf, xsd файли) на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування подають через розділ «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету податкову декларацію з ідентифікатором форми за реєстром ДПС – F0100111.

Спадщина за нульовою ставкою

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого або отриманого у подарунок майна у межах, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення згідно з п. п. «а» п. п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

При цьому, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки  (п. п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Крім того, згідно з п.п.174.2.1 п.174.2 ст.174 за нульовою ставкою оподатковується:

- вартість власності, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

- грошові заощадження, поміщені в установи Ощадного банку та державного страхування СРСР протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося.

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Якщо, фізичні особи резиденти, отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

 

Щодо інформації про податковий борг громадянина

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що фізична особа – громадянин, яка не є суб’єктом господарювання, може отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника).

При цьому, червоним кольором позначено суми заборгованості перед бюджетом.

Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID).

Крім цього, у разі виникнення у платника податків податкового боргу, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При збільшенні загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Слід зазначити, що фізичні особи – громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу:

- за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку;

- за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми плати за землю.

 

Через порушення у торгівлі алкоголем та тютюном анулювали 73 ліцензії

Упродовж січня цього року фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області провели 45 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Результат – застосовано фінансових санкцій на суму 1 млн 684,8 тис. гривень.

За результатами проведених перевірок встановили 50 порушень норм Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Так, у 15 випадках торгували алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, а у 12 – торгували алкоголем без ліцензії, ще 9 – роздрібна торгівля тютюновими виробами поштучно тощо.

З початку року анульовано 73 ліцензії: 42 – на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 31 – на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Загалом суб’єкти підприємництва нашого краю здійснюють діяльність, використовуючи 4525 ліцензій, з них 2466 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2059 – на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Легальна зайнятість – захищене майбутнє працівника

 

Питання легальної зайнятості населення розглянули нещодавно під час засідання «круглого столу», зорганізованого Тернопільським обласним центром зайнятості. Учасники заходу проаналізували особливості стимулювання роботодавців до створення робочих місць, розглянули негативні наслідки неофіційного працевлаштування. У заході взяв участь заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень, податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Андрій Руцький.

«Держава створює умови для заохочення роботодавців використовувати легальну працю», – зазначив фахівець податкової служби краю. Так, розмір єдиного внеску знижено до 22 відсотків, а це зменшує витрати на діяльність суб’єктів господарювання. «Вважаю, що малий та середній бізнес повинні теж зробити кроки назустріч та легалізувати незадекларовану працю», – наголосив Андрій Руцький.

Він також додав, що працівники теж повинні бути зацікавлені в офіційному працевлаштуванні. «Адже особа, яка отримує зарплату в «конверті», офіційно вважається непрацюючою, їй не зараховується страховий стаж, а відповідно й не одержуватиме пенсії за віком, її можуть звільнити будь-коли і без жодних компенсацій. Також у неї не буде права на відпустку, оплату лікарняних і допомоги по безробіттю, на охорону праці та на соціальне страхування», – деталізував посадовець.

На його думку, суб’єкти підприємництва, які оформляють трудові відносини зі своїми працівниками належним чином та виплачують їм заробітну плату у розмірі вище законодавчо встановленого мінімуму, роблять свій внесок у розвиток економіки рідного краю. Адже сплачені податки із заробітної плати повертаються до місцевих скарбниць і спрямовуються на розвиток різних соціальних програм та проєктів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь