A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 17.01.2020 11:22
Кількість переглядів: 368

Фото без опису

Щодо відповідальності підприємців-платників єдиного податку при використанні коштів з рахунків, відкритих для власних потреб у підприємницькій діяльності

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області повідомляє, що для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності, фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються ними для власних потреб. Слід відзначити, що питання використання поточних рахунків фізичних осіб знаходиться у правовому полі Національного банку України.

Разом з тим Податковий кодекс України (далі – ПКУ) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає порядок адміністрування податків та зборів, що справляються в Україні, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Так, абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Водночас ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративне правопорушення (далі – КУпАП) встановлено, що, зокрема, не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 прим. 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

Що мають памятати підприємці про РРО у 2020 році

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено пунктом 53.

Відповідно до зазначеного пункту до 1 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або програмні РРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями (далі – ФОП)) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень, крім тих, які здійснюють:

-  реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-  реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

З 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

- реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

При перевищенні платником єдиного податку другої-четвертої груп (ФОП) в календарному році обсягу доходу 1 млн гривень, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Про подання до 20 січня 2020 року платниками акцизного податку заявки на поповнення обсягу пального з умовою оподаткування «5»

 

ДПС України на вебпорталі ДПС розмістила інформацію щодо:

- терміну, порядку подання і заповнення суб’єктами господарювання, які до 1 липня 2019 року не підпадали під визначення платників податку відповідно до п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), а з 1 липня 2019 року зареєстровані платниками податку Заявки на заповнення (коригування) залишку пального код форми J(F) 0210902 без сплати акцизного податку у відповідності до вимог п. 29 підрозділу 5 розділу XX «перехідні положення» ПКУ;

- одночасного подання такими суб’єктами господарювання до контролюючого органу заяви на проведення документальної перевірки достовірності даних, зазначених у такій заявці;

- обсягів пального у поданих Заявках на поповнення (коригування) залишку пального відповідно п. 29 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ без сплати акцизного податку (з умовою оподаткування «5») враховується контролюючим органом у формулі, визначеній п. 232,3 ст. 323 ПКУ, як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних за результатами документальної перевірки відповідності даних у поданій заявці на поповнення обсягу залишку пального фактичним даним та/або даним бухгалтерського обліку підприємства, факту постачання та відображення обсягів реалізації в системі електронного адміністрування пального до 1 липня 2019 року протягом 10 календарних днів після такого підтвердження, яка призначається контролюючим органом в порядку, визначеному законодавством, не пізніше 1 квітня 2020 року.

Про це більш детально йдеться у листі ДПС України від 15.01.20120 №612/7/99-00-04-02-05-07 або на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/403993.html.

На Тернопільщині відшкодували 717,6 млн грн податку на додану вартість

 

Упродовж минулого року на Тернопільщині 203 суб’єкти підприємницької діяльності повідомили про повернення податку на додану вартість на розрахункові рахунки. Заявлена ними сума склала 698,3 млн гривень. Із них 166 юридичних осіб заявили про відшкодування 662 млн грн ПДВ, а приватні підприємці – 36,3 млн грн, що відповідно на 179 млн грн та 12,7 млн грн більше, ніж позаторік.

На початок 2020 року платникам уже відшкодували з держбюджету грошовими коштами на розрахунковий рахунок 717,6 млн грн податку на додану вартість, що на 282,2 млн грн перевищило показник минулого року. Зокрема, приватним підприємцям повернули 35,6 млн гривень цього податку, а субєктам господарювання – юридичним особам 682 млн гривень ПДВ.

Торік за результатами проведених перевірок податківці упередили 3,6 млн грн неправомірно заявленого до відшкодування ПДВ, що на 400 тис. грн більше, ніж у 2018 році.

На початок січня цього року загальний залишок заявленого невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ склав 100 млн гривень, оскільки щодо 84 млн грн податку ще тривають перевірки та процедура бюджетного відшкодування, передбачена вимогами Податкового кодексу України, а ще 16 млн грн перебувають на стадії судового та адміністративного розгляду.

Фальсифікат конфіскували, порушника покарали, а державі упередили збитки

Набрало законної сили рішення суду стосовно жителя Гусятинського району, який займався збутом великих партій незаконно виготовлених алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

У ході досудового слідства працівники податкової міліції ГУ ДФС у Тернопільській області в нього вилучили 485 літрів спирту, 2,2 тис. літрів фальсифікованих алкогольних напоїв, серед яких елітні іноземні бренди, понад дві тисячі пачок тютюнових виробів іноземного виробництва без марок акцизного податку встановленого взірця.

Гусятинський районний суд прийняв рішення вилучені підакцизні товари конфіскувати та знищити. Сам порушник закону понесе покарання у вигляді штрафу  в розмірі 85 тисяч гривень.

Крім цього, він сплатить на користь держави 14,3 тис. гривень процесуальних витрат на проведення судових експертиз.

За результатами вжитих заходів, які проводились під процесуальним керівництвом прокуратури області, упереджено втрати бюджету від ненадходження акцизного податку в сумі майже 200 тисяч гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь