A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 11.01.2020 14:24
Кількість переглядів: 387

Фото без опису

Платникам ПДВ варто врахувати при поданні звітності за січень 2020 року

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що з 1 січня 2020 набрала чинності постанова КМУ від 31.10.2018 №891, відповідно до якої скасовується Звіт про суми податкових пільг, а ведення обліку податкових пільг здійснюватиметься на підставі податкової звітності.

У зв’язку з цим наказом МФУ від 20.11.2019 №488 внесено зміни до форми та Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Зокрема, відповідно до наказу МФУ від 20.11.2019 №488 «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року №167»  розрахунок сум ПДВ, не сплаченого суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, здійснюватиметься у додатку 6 до податкової декларації з ПДВ – «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю».

Податкова звітність з ПДВ, у тому числі додаток 6, з урахуванням змін внесених оновленим наказом, подається починаючи із звітного (податкового) періоду за січень 2020 року.

Коли участь у семінарі найманого працівника підлягатиме оподаткуванню

 

Кошти сплачені роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за навчання фізичної особи, що не перевищує у 2020 році – 14169 грн за кожний місяць навчання та витрати роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника, не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи (працівника).

При порушенні умов та в частині перевищення суми, визначеної п. п. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України, кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізичної особи, прирівнюються до додаткового блага та оподатковуються за ставкою 18 відсотків.

Щодо участі працівника у семінарах та конференціях, якщо запрошеною стороною семінару (конференції) та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції), не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Водночас, якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник, то суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий таким працівником у вигляді додаткового блага, який включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується за ставкою 18 відсотків.

 

Адміністрування акцизного податку: є зміни

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області повідомляє, що 29.12.2019 набрав чинності Закон України від 18 грудня 2019 року №391-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування акцизного податку» (далі – Закон № 391).

Зміни, внесені Законом №391 до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, передбачають:

- доповнення акцизної накладної новими обов’язковими реквізитами;

- уточнення можливості складання зведеної акцизної накладної;

- наведення умов віднесення операцій із заправлення пальним за договорами підряду до власного споживання;

-  розширення переліку випадків, в яких особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов’язана скласти акцизну накладну;

- визначення алгоритму дій при зазначенні в акцизній накладній помилкових даних або її складання на операцію, яка не відбулася;

- відтермінування до 1 квітня 2020 року накладання штрафів:

1) за не обладнання та/або відсутність реєстрації витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального до розпорядників акцизних складів, на яких розташовано резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів;

2) за неподання електронних документів з акцизних складів, на яких розташовані резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів;

- подання одноразово, до 20 січня 2020 року включно, заявки на поповнення обсягу залишку пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, без сплати акцизного податку, суб’єктами господарювання, які до 01 липня 2019 року не підпали під визначення платників акцизного податку, а з 01 липня 2019 року зареєстровані платниками такого податку;

- встановлення триденного терміну для реєстрації акцизних накладних за експортними операціями, подовження строку до 15 календарних днів для подання довідки форми 2 промисловими споживачами, надання можливості підприємствам роздрібної торгівлі самостійно обирати спосіб складання акцизних накладних при відпуску пального через колонки (зведені або за щоденними підсумками операцій).

Крім того, Законом №391 внесені зміни до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – Закон №481), відповідно до яких:

- визначено, що роздрібною торгівлею пальним будуть вважати також реалізацію скрапленого вуглеводневого газу в балонах для побутових потреб населення та інших споживачів;

- передбачено застосування штрафу у розмірі 500 тис. грн за надання послуг із зберігання пального, що належить іншим суб’єктам господарювання та/або реалізацію (тобто фізичну передачу) пального іншим особам на підставі ліцензії на зберігання пального, отриманої відповідно до абзацу другого частини сорок першої ст. 15 Закону №481 (на оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі пальним);

- визначено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують, відтерміновано застосування штрафу за зберігання пального без наявності відповідної ліцензії.

 

За грудень місцеві бюджети Тернопілля отримали втричі більше податку на прибуток

 

Торік платники податків Тернопільщини забезпечили до Зведеного бюджету України сплату 277,2 млн грн податку на прибуток. До державного бюджету субєкти господарювання спрямували 248,2 млн грн цього платежу. Місцеві скарбниці отримали 29 млн грн податку на прибуток.

До загального фонду зведеного бюджету у січні-грудні 2019 року сплатили 5,8 млн грн частини чистого прибутку (доходу) господарських організацій.

У грудні минулого року до зведеного бюджету спрямували 5,3 млн грн податку на прибуток, а це більш ніж вдвічі перевищило очікування. До державної казни надійшло 2,8 млн грн цього платежу. Місцеві скарбниці поповнились на пів мільйона гривень податку на прибуток, що втричі більше перевищило очікування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь