A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 13.06.2019 09:07
Кількість переглядів: 463

Фото без опису

Які способи подання податкових декларацій платниками податків передбачені законодавством?

Згідно з п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №851) та від 05 жовтня 2017 року №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон №2155).

Єдиною підставою для відмови у прийнятті податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису чи печатки такого платника податків, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа і надана у форматі, доступному для її технічної обробки.

Відповідно до п. 49.4 ст. 49 ПКУ платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог законів України №851 та №2155.

Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками цього податку з дотриманням вимог законів України №851 та №2155.

При припиненні договору про визнання електронних документів із підстав, визначених законом, платник податків має право до складення нового договору подавати податкову звітність у спосіб, визначений підпунктами «а» і «б» п. 49.3 ст. 49 ПКУ.

Контролюючим органам забороняється в односторонньому порядку розривати договір про визнання електронних документів.

Порядок для повернення зайво утриманого та перерахованого до бюджету податку на доходи нерезидента

Відповідно до п. 103.11 ст. 103 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо нерезидент вважає, що з його доходів було утримано суму податку, яка перевищує суму, належну до сплати відповідно до правил міжнародного договору України, розгляд питання про відшкодування різниці здійснюється на підставі подання до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи, яка виплатила доходи нерезидентові та утримала з них податок, заяви про повернення суми податку на доходи із джерелом їх походження з України.

Необхідні документи подаються нерезидентом або посадовою (уповноваженою) особою, яка повинна підтвердити свої повноваження відповідно до законодавства України.

Згідно з п. 103.12 ст. 103 ПКУ контролюючий орган перевіряє відповідність даних, зазначених у заяві та підтвердних документах, фактичним даним та відповідному міжнародному договору України, а також факт перерахування до бюджету відповідних сум податку особою, яка виплатила доходи нерезидентові.

При підтвердженні факту зайвого утримання сум податку контролюючий орган приймає рішення про повернення відповідної суми нерезидентові, копії якого надаються особі, яка під час виплати доходів нерезидентові утримала податок, та нерезидентові (уповноваженій особі). Висновок про повернення сум надміру сплаченого податку надсилається до відповідного органу Державного казначейства України.

При відмові в поверненні суми податку контролюючий орган зобов’язаний надати нерезидентові (уповноваженій особі) обґрунтовану відповідь.

Орган Державного казначейства України на підставі висновку контролюючого органу перераховує кошти у розмірі, визначеному у висновку, на рахунок особи, яка надміру утримала податок з доходів нерезидента (п. 103.13 ст. 103 ПКУ).

Особа, яка здійснила виплату доходу нерезидентові, повертає йому різницю між сумою податку, яка була утримана, та сумою, належною до сплати відповідно до міжнародного договору України, після отримання копії рішення контролюючого органу про повернення суми надміру сплачених грошових зобов’язань або після зарахування коштів від відповідного органу Державного казначейства України.

Кошти, які за рішенням контролюючого органу повинні повертатись особі, яка зайво утримала податок з доходів нерезидента, можуть бути зараховані в рахунок сплати інших податкових зобов’язань такої особи за її письмовою заявою, яка подається під час розгляду заяви нерезидента про повернення надміру утриманих сум податку. У цьому разі висновок про повернення надміру сплаченої суми податку до відповідного органу Державного казначейства України не надсилається (п. 103.14 ст. 103 ПКУ).

Коли можна платнику спрощеної системи оподаткування не сплачувати податок

Відповідно до п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Згідно із п. 1 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я від 03.11.2004 №532/274/136-ос/1406 із змінами та доповненнями, листок непрацездатності - це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

Отже, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку першої або другої групи, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період її тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами лише за умови підтвердження такої непрацездатності листком непрацездатності.

Звернення розглядають своєчасно та з дотриманням законодавчих норм

Право громадян на звернення закріплене в ст. 40 Конституції України. Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих відомств, які зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Впродовж січня-травня 2019 року до Головного управління ДФС у Тернопільській області надійшло 42 письмових звернення від 53 осіб. Із отриманих заяв три колективних звернення та стільки ж анонімних. За цей період фіскальне відомство отримало 41 заяву та одну скаргу. Більшість звернень, а це 40 заяв надійшло поштою, а дві - засобами електронного зв’язку.

Письмово до органів фіскальної служби області звернулися по двоє пенсіонерів, підприємців, безробітних. Крім цього, соціальний стан ще 47 авторів звернень не визначено.

Тематика більшості звернень стосувалася контрольно-перевірочної роботи – 16 заяв. Про ухилення від сплати податків інформували 8 заявників. Деталі відмови в отриманні реєстраційних номерів облікових карток платників податків забажали дізнатися троє. По два звернення надійшло з питань адміністрування єдиного соціального внеску, акцизного податку, реєстрації та обліку платників, інших питань, що належать до компетенції ДФС.

Запитувачі порушували у своїх заявах також питання митного оформлення (ввезення, вивезення) товарів та транспортних засобів, подання податкової звітності, виникнення та розстрочення податкового боргу, ліцензування певних видів господарської діяльності, щодо податку на доходи фізичних осіб тощо.

За п’ять місяців цього року фахівці фіскальної служби області розглянули у встановлений законом термін 39 звернень. Ще три звернення перебувають на виконанні,оскільки термін розгляду не настав. 

Платники Тернопільщини у травні сплатили 574,9 млн грн єдиного соціального внеску

Впродовж січня-травня цього року суб’єкти господарювання Тернопілля  сплатили 1 млрд 489,8 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. «Це перевищило очікуване на 39,1 млн гривень і склало 102,7%», - повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження цього платежу збільшилися на 237,6 млн гривень, якщо у відсотках, то це - на 19 відсотків більше.

Лише у травні платники регіону спрямували до бюджету 574,9 млн грн єдиного внеску, що на 98,5 млн грн більше, ніж минулоріч.

Ігор Комендат також зазначив, що єдиний внесок необхідно сплачувати платникам незалежно від їхнього фінансового стану. «Варто мати на увазі, що несплачений єдиний внесок призводить до втрати страхового стажу, необхідного для призначення пенсій у майбутньому. Адже періоди роботи  зараховуються до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків у сумі не меншій, ніж мінімальний, а у 2019 році це – 918,06 гривень», - наголосив посадовець. 

Серед переможців конкурсу «Податківець майбутнього» - юні мешканці Тернопільщини

Понад 80 творчих дитячих робіт від Тернопільщини взяли участь у Всеукраїнському конкурсі „Податківець майбутнього”. Ініціатором та організатором такого мистецько-просвітницького заходу виступив Університет Державної фіскальної служби України.

Конкурс проходив серед учнів 1-9 класів закладів загальної середньої освіти. У конкурсі взяли участь представники 71 навчального закладу з 15 регіонів України.

Як розповів Ігор Комендат, начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області, учасники дуже відповідально поставились до розкриття теми, вибору техніки. «Через своє дитяче та юнацьке світосприйняття вони показали розуміння ролі, значення та місця податкових платежів у житті держави та суспільства. Вони донесли думку, що ми самі несемо відповідальність за своє майбутнє, добробут та економічну стабільність рідної країни» - констатував він. Адже завдяки своєчасній та повній сплаті податків кожного наповнюється бюджет держави.

У номінації «Найкраща колективна робота» перемогу здобули Андріана та Діана Козакевич зі Зборівщини Тернопільської області. Їхня робота «Куди ідуть податки», виконана за допомогою ізо-нитки, вразила журі неординарним підходом та технікою виконання.

Диплом та подарунки дівчаткам вручив Олег Берестецький, начальник Зборівської ДПІ Кременецького управління ДФС в області, під час свята Останнього дзвоника. Він побажав переможцям успіхів та натхнення.


Варто зазначити, що увагою не був обділений жоден конкурсант, оскільки кожен отримав заохочувальні призи.

Керівники навчальних закладів Кременеччини, Зборівщини, Чортківщини, Підволочиська та Козови отримали дипломи за те, що сприяють розвитку та підтримці талановитих дітей. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь