A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 10.06.2019 12:09
Кількість переглядів: 463

Фото без опису

Право підприємця на відображення попередньо оплачених орендних платежів за наступний рік

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Розділу ІV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб – підприємців, які отримані протягом календарного (звітного) року від провадження господарської діяльності (п. 177.1 ст. 177 ПКУ).

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга ), у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюється записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати (п. 177.10 ст. 177 ПКУ).

Порядок ведення Книги фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування встановлений наказом Міндоходів від 16.09.2013 №481 (далі – Порядок), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.10.2013 за №1686/24218.

Згідно з п. 8 порядку у графі 8 «Інші витрати, пов’язані з отриманням доходу» фізична особа – підприємець відображає суму фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням доходу, зокрема, витрати на сплату орендних та комунальних платежів, які повинні бути документально підтверджені.

Отже, фізична особа – підприємець має право включати до складу витрат суму сплачених орендних платежів, які безпосередньо пов’язані з одержанням доходу протягом календарного (звітного) року на підставі документального підтвердження факту їх сплати.

Товари придбано у платників єдиного податку: чи враховує платник їх вартість при коригуванні фінансового результату

Відповідно до п. 137.1 ст. 137 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податок на прибуток підприємств нараховується платником самостійно за ставкою, визначеною ст. 136 ПКУ, від бази оподаткування, визначеної згідно зі ст. 135 ПКУ.

Базою оподаткування є грошове вираження об’єкту оподаткування, визначеного згідно із ст. 134 ПКУ з урахуванням положень ПКУ (п. 135.1 ст. 135 ПКУ).

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ (п. п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).

Відповідно до норм ПКУ при коригуванні (збільшенні або зменшенні) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку) вартість товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у платників єдиного податку, не враховується.

Операції за договором товарного кредиту: порядок оподаткування ПДВ

Відповідно до пп.14.1.245 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) товарний кредит - товари (роботи, послуги), що передаються резидентом або нерезидентом у власність юридичних чи фізичних осіб на умовах договору, що передбачає відстрочення остаточних розрахунків на визначений строк та під процент. Товарний кредит передбачає передачу права власності на товари (роботи, послуги) покупцеві (замовникові) у момент підписання договору або в момент фізичного отримання товарів (робіт, послуг) таким покупцем (замовником), незалежно від часу погашення заборгованості.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту (п. п. «а» п.185.1 ст.185 ПКУ).

Якщо платник податку здійснює операції з постачання товарів/послуг, які є об’єктом оподаткування згідно із ст.185 ПКУ, під забезпечення боргових зобов’язань покупця, наданих такому платнику податку у формі простого або переказного векселя, або інших боргових інструментів (далі - вексель), випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість, визначена в порядку, встановленому п.188.1 ст.188 ПКУ, без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями - така договірна вартість, збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що повинні бути нараховані на суму номіналу такого векселя (п.189.7 ст.189 ПКУ).

При постачанні товарів за договорами товарного кредиту (товарної позики, розстрочки), умови яких передбачають сплату (нарахування) відсотків, датою збільшення податкових зобов’язань у частині таких відсотків вважається дата їх нарахування згідно з умовами відповідного договору (п.187.3 ст.187 ПКУ).

Таким чином, якщо сторони укладають договори купівлі-продажу на умовах товарного кредиту, що передбачає відстрочення остаточних розрахунків на визначений строк та під процент, то незалежно від наявності боргового інструменту та форми розрахунків за такі товари база оподаткування ПДВ у продавця таких товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з договірної вартості цих товарів, збільшеної на загальну суму процентів, визначених договором.

Діяльність бізнесу в правовому полі убезпечить від порушень

Програми підтримки бізнесу в сфері агропромислового розвитку та особливості оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності були темою для обговорення чергового семінару, що відбувся днями в приміщенні Тернопільської облдержадміністрації. У навчанні взяли участь працівники мережі Центрів підтримки підприємництва та інформаційно-консультаційних пунктів області.

Серед лекторів - фахівці Головного управління ДФС у Тернопільській області, а саме: заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на прибуток, взаємодії з питань трансферного ціноутворення та моніторингу звітності управління податків і зборів з юридичних осіб Алла Іванчишина та заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Андрій Руцький.

Доповідачі розповіли про порядок реєстрації суб’єктом підприємницької діяльності юридичної особи або приватного підприємця, вибір системи оподаткування. Жваве обговорення викликала спрощена система оподаткування, так званий єдиний податок. Адже попри те, що юридичні і фізичні особи мають право обирати її, умови перебування на єдиному податку різняться. Так, приватні підприємці можуть обирати першу, другу чи третю групи єдиного податку. Все залежить від виду діяльності, кількості найманих осіб та розміру доходу.

Юридичні ж особи можуть обирати лише третю або четверту групи єдиного податку. А якщо вести мову про сільгоспвиробників, то лише – четверту. Інакше оподаткування їхньої діяльності може здійснюватись на загальних підставах, що передбачає сплату податку на прибуток у розмірі 18 відсотків.

Лектори також наголосили на необхідності дотримання роботодавцями законодавства про оплату праці. Вони повідомили, що громадяни, які є власниками земельних ділянок понад 2 га та власними силами обробляють їх, зобов’язані дотримуватися законодавства, що регулює земельні відносини, та сплачувати своєчасно та в повному обсязі податкові платежі.

Бізнесу Тернопільщини повернули вдвічі більше податку на додану вартість

Впродовж січня-травня 2019 року платникам податків Тернопільщини відшкодували 278 мільйонів гривень податку на додану вартість. Порівняно з відповідним періодом минулого року повернення даного платежу зросло вдвічі. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

Загалом про відшкодування податку на додану вартість на розрахунковий рахунок заявили 119 суб’єктів господарювання, які задекларували до повернення 297 млн гривень цього податку. Це на 122 млн грн більше, ніж минулоріч. Станом на початок червня загальний залишок невідшкодованого ПДВ склав 133 млн гривень. З них 117 млн гривень перебувають у стадії перевірок та процедурі бюджетного відшкодування згідно з вимогами Податкового кодексу України і відповідними нормативними документами та 11 млн грн - в стадії судового та адміністративного розгляду.

Також фахівці фіскальної служби області упередили бюджетне відшкодування даного платежу на мільйон гривень.

«Позитивна динаміка з відшкодування податку на додану вартість - це результат ефективної роботи Системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та електронного реєстру відшкодування ПДВ, який функціонує у відкритому режимі», - зазначив начальник фіскального відомства Тернопільської області Ігор Комендат.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь