A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ КРЕМЕНЦЯ

Дата: 05.06.2019 12:38
Кількість переглядів: 557

https://terebotg.in.ua/wp-content/uploads/2018/03/AKTSYZ-300x189.jpg

 

   Законом України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» внесено зміни до Податкового кодексу України, якими запроваджено з 1 січня 2015 року нарахування та сплату акцизного податку з роздрібної реалізації окремих груп товарів. Даний податок становить 5 відсотків від вартості товару, а платити його повинні ті суб’єкти господарювання, які реалізують підакцизні товари в роздріб. Кошти від акцизу надходять до місцевого бюджету. Цей податок стосується підакцизних товарів, що продаються в роздріб – алкоголю, пива та тютюнових виробів.

   Саме ставлячи за мету збільшення надходжень до місцевого бюджету, міським  головою прийнято розпорядження від 15 січня 2019 р. № 1406 «Про створення комісії з контролю за здійсненням роздрібної торгівлі підакцизними товарами» (далі – робоча група), яким створено робочу групу для вжиття заходів із виявлення та залучення до сплати до місцевого бюджету акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

   Під час роботи робочої групи неодноразово виявлено факти реалізації підакцизних товарів без видачі фіскального чека, про що правоохоронними органами складено відповідний протокол та направлено до Державної фіскальної служби.

   Акцизний податок, у разі роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном, впливає на збільшення надходжень до місцевої казни. При цьому акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. Зрозуміло, якщо немає чеку – не сплачено податок, не наповнюється бюджет.

   Враховуючи, що фактичними платниками акцизного податку в першу чергу є громадяни, які купують підакцизні товари, Кременецька міська рада пропонує жителям громади самим контролювати сплату суб’єктами господарювання акцизного податку шляхом вимоги розрахункових документів (чеків) у продавців.

   Адже ці 5%, сплачених споживачем при купівлі підакцизних товарів у роздрібній мережі, поповнюють місцевий бюджет та в подальшому направляються на соціально-економічний розвиток громади: ремонти освітніх, медичних закладів, доріг та тротуарів, будівництво спортивних та дитячих майданчиків.

   Звичайно, всі розуміють, як складно сьогодні підприємцям. Але коли одні працюють за правилами і роблять все можливе, щоб сплатити належні податки в бюджет, а інші не виходять з тіні або займаються незаконною діяльністю – це не правильно, це призводить до збільшення тіньової торгівлі, зменшення бюджетних надходжень, зубожіння громади. І реакція відповідних органів, у тому числі й влади, має бути розумною та наполегливою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь