A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Особливості оподаткування нерухомості подарованої нерезиденту або нерезидентом

Дата: 14.11.2018 15:50
Кількість переглядів: 360

Хто не любить отримувати подарунки? Мабуть, такий акт щедрості всім до душі. Отож, договір дарування залишається одним з найбільш популярних цивільних договорів.

Кожен з варіантів відчуження певних видів нерухомості, серед яких і дарування, має свої нюанси, пов’язані з оформленням та їх оподаткуванням.

Одразу слід звернути увагу на те, що дарувальниками нерухомого майна можуть виступати як фізичні особи-резиденти, так і фізичні особи-нерезиденти. Розмір та порядок сплати податків, які вказані особи зобов'язані сплатити є різними.

Згідно із пп. 14.1.122. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України нерезиденти - це:

а) іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні;

в) фізичні особи, які не є резидентами України.

Договір дарування обов'язково укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Право власності на дарунок виникає з моменту його прийняття, зокрема вручення одарованому документів, що засвідчують право власності на майно.

Відповідно до пункту 174.6 статті 174 Податкового кодексу України, майно, одержане платником податку як подарунок, обкладається ПДФО згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

Отож, за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються подарунки від родичів першого та другого ступеня споріднення, від інших категорій осіб за ставкою 5 відсотків, а при наявності статусу нерезидента, будь то дарувальник чи обдарований - за ставкою 18 відсотків.

Відповідальність за правильність розрахунку та перерахування ПДФО до бюджету покладається на платників податків-фізичних осіб, що отримали подарунок. При цьому фізичні особи-резиденти, які отримали дохід як подарунок або спадок, відображають його у річній майновій декларації та вже за її результатом сплачують податок. Фізичні особи-нерезиденти, що отримали подарунок у вигляді нерухомого майна, зобов'язані сплатити ПДФО до нотаріального оформлення договору дарування.

Якщо подарунок у вигляді нерухомості отримує резидент від нерезидента або нерезидент від резидента, то ставка оподаткування такого подарунку обкладатиметься за ставкою 18%.

Про видані свідоцтва про право на спадок та посвідчені договори дарування нотаріуси інформують органи ДФС. Окрім цього, згідно з Податковим кодексом України, нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому для податкового розрахунку.

Особа, яка отримала подарунок, має зазначити в річній майновій декларації у складі загального річного доходу дохід у вигляді вартості такого майна (оскільки подарунок класифікується органами ДФС як різновид прибутку та підлягає оподаткуванню у випадках, встановлених ПК України). Винятком є нерезиденти, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення факту дарування, та особи, які отримали у подарунок об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також такі, що сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Отже, якщо обдарований є резидентом, то вартість нерухомого майна, що отримується ним у дарунок від фізичної особи-резидента, який є членом сім’ї обдарованого першого та другого ступеня споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором за нульовою ставкою. Проте, якщо обдаровуваний є нерезидентом (незалежно від ступеня споріднення), то вартість отриманого дарунка оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5%.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь