A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 20.12.2018 15:38
Кількість переглядів: 354

Фото без опису

Визначення платників податку за воду

            Відповідно до п.255.1 ст.255 ПКУ платниками рентної плати за спеціальне використання води є, зокрема, первинні водокористувачі-суб”єкти господарювання незалежно від форми власності:юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи-підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману щляхом забору води з водних об”єктів.

            Згідно з частиною першою ст.48 Водного кодексу України спеціальне водокористування це, зокрема, забір води з водних об”єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води.

            Абзацом дванадцятим частини 3 ст.48 Водного кодексу встановлено, зо не належить до спеціального водокористування забір та/або використання води в об”ємі до 5 кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу)напоїв та фасованої питної води.

Пунктом 5 Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання об”єму видобутих підземних вод, затвердженого постановою КМУ від 08.10.2012р №963 встановлено, що водокористувачі облаштовують артезіанські свердловини,що експлуатуються засобами вимірювання об”єму видобутих підземних вод, які пройшли в становленому законодавством порядку державну метрологічну атестацію або повірку в пові- рочних лабораторіях підприємств і організацій, уповноважених на проведення державних випробувань або повірок.

            Обов»язок платника Рентної плати виник у суб”єктів господарювання, що ідентифікуються як первинні водокористувачі-суб”єкти, ключовою ознакою яких є наявність водозабірних споруд та відповідного обладнання для забору води, а також наявність відповідного дозволу на спеціальне водокористування, яким надано право провадження господарської діяльності із спеціального водокористування шляхом забору води. Таким чином, якщо суб”єкт господарювання не має дозволу на спеціальне водокористування та видобуває підземну воду у обсязі до 5  кубічних  метрів за добу, то такий суб”єкт господарювання не є платником рентної плати та не подає розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води (додаток 5 до податкової декларації з рентної плати).         

Важлива тема сьогодення-легалізація заробітної плати найманих працівників

Важливою проблемою сьогодні є легалізація зайнятості населення та заробітної плати. Використовуючи працю людей без належного оформлення документів, роботодавці порушують трудове законодавство, зокрема Кодекс Законів про працю України. При «тіньовій» зайнятості відбувається виплата заробітної плати «в конвертах», що призводить до втрати можливості користування державними гарантіями, втрати трудового стажу при розрахунку розміру пенсії; відсутності внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників. Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обовязковою по всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

            Відповідно до вимог чинного законодавства, при оформленні працівника на роботу в обов»язковому порядку укладається трудовий договір, який оформляється наказом та повідомленням органів ДФС про прийняття працівника на роботу.

Роботодавець та працівник повинні чітко розуміти всі ризики та наслідки використання найманої праці без належного оформлення. Для роботодавця ризики полягають у чималих фінансових санкціях.

            Набато більше втрачає сам працівник. Погоджуючись на неофіційне працевлаштування, громадяни позбавляють себе права на гідні умови праці, захист від незаконного звільнення, права на визначену законодавством  тривалість робочого часу і відпочинку, соціального страхування у разі втрати працездатності і як наслідок права на пенсійне забезпечення.

Транспортний засіб на іноземній реєстрації: відповідальність з 24 травня 2019 року

            Умови та порядок  пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються)через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов”язаних зі здійсненням  підприємницької діяльності, регулюється розділом  ХII Митного кодексу України.

            Згідно з частиною п”ятою ст.380 МКУ тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть  використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

            Такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

            Відповідно до частини четвертої  ст.469 МКУ, зокрема, передача транспортних засобів, тимчасово ввезеного на митну територію України, у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України, за винятком випадків, коли в транспортному засобі знаходиться особа, яка безпосередньо ввозила такий транспортний засіб на митну територію України, а так само використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних доходів громадян.

На Тернопільщині сплатили майже 3 млрд.грн. єдиного соціального внеску.

            Впродовж січня-листопада ц.р. суб”єкти господарювання Тернопілля сплатили  2 млрд.956,7 млн.грн. єдиного соціального внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування. «Це перевищило очікуване на 81,3 млн.грн, або склало 102,8%», - повідомив начальник ГУ ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

            Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження цього платежу зросли на 655,1 млн.гривень, якщо у відсотках, то  це на 28,5%.

            Ігор Юлійович також зазначив, що у листопаді цього року сплачено 288,1 млн.грн. єдиного соціального внеску. «Це плюс до очікуваного 7,1 млн.грн.»,-  констатував він. Якщо порівняти з листопадом минулого року, приріст надходжень склав 64,8 млн.гривень, або більше на 29%. На думку очільника фіскального відомства області такого результату вдалось досягти завдяки вжитим заходам щодо детінізації економіки, протидії нелегальній праці.  «Адже самі працівники розуміють, що, погоджуючись на неоформлені трудові відносини, вони ризикують залишитись без лікарняних, професійного росту, будь-якого соціального захисту», деталізував Ігор Комендат. Він додав, що варто віддати належне й роботодавцям, які охоче узаконюють трудові відносини, бо це дешевше, ніж сплатити штраф за не обліковану працю. «Фактично сума штрафу, яку застосовує управління праці за використання неоформлених трудових відносин, це сплата ЄСВ більш, ніж за 10 років» - констатував керівник ДФС в області.

Солодкі дарунки приніс Миколай діткам з Теребовлянського реабілітаційного центру

            Ішов Миколай лужком-бережком і зі своїм мішком дарунків завітав до дітей Теребовлянського реабілітаційного центру Тернопільської обласної ради. У цьому закладі навчаються діти із вадами слуху, порушенням мовлення. Цього разу напередодні найулюбленішого свята малечі, у ролі помічників Миколая, до них прибули перший заступник начальника ГУ ДФС у Тернопільській області Марія Мельник, начальник Теребовлянського управління ГУ ДФС у Тернопільській області Михайло Яцина та голова Тернопільської обласної ради Всеукраїнської професійної спілки працівників органів ДФС Оксана Наконечна. Вже традиційно фахівці ДФС в області привезли діткам солодощі та вітальні слова. Цієї зустріччі малеча чекала з великим нетерпінням. Вони готувалися до свята Миколая, були чемними і слухняними, писали листи про свої прохання.

«Діти які навчаються і виховуються у цьому закладі дуже особливі,- зауважила Марія Василівна. Вони надзвичайно жваві, життєрадісні, люблять спілкуватися, розважатися. Усіх їх об”єднує віра в людяність, щедрість та добро. Ми завжди відчуваємо особливу радісну атмосферу, коли приїжджаємо у цей заклад, тому наші дарунки-це та дещиця, яку повинен кожен зробити задля добробуту дітей».

            У вестибюлі центру гості ознайомилися з виставкою творчих доробків, підготовлених вихованцями різних вікових категорій. Вони вразили кольоровою гамою, вмінням розкрити та подати тему, глибиною думки. Неабияке враження на фахівців ДФС в області справив святковий концерт, який влаштували вчителі та вихованці навчального закладу. Адже діти з вадами слуху танцювали, мовою жестів співали, розказували вірші. Вони розчулили своїм виконанням та подарували святковий настрій.

            Ці відвідини показали, що в час новорічно-різдвяних свят дітям із особливими потребами потрібна увага, тому кожен із нас повинен долучитися до добрих справ. Адже саме зараз час, коли ми не повинні залишатися байдужими до тих, хто поруч, тому надзвичайно важливо дарувати віру та запалювати в дитячому серці вогник добра.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь