A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ІНФОРМУЄ Які особливості призначення пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення у 2017 році?

Дата: 04.09.2017 15:11
Кількість переглядів: 551

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ІНФОРМУЄ

 

Які особливості призначення пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення у 2017 році?

            Законодавством України для працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення передбачене право на призначення пенсії за вислугу років, а відтак можливість виходу на пенсію до досягнення пенсійного віку.

            В 2015 – 2016 роках відбулися певні зміни щодо умов призначення такої пенсії. Зокрема, на даний час відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсія за вислугу років призначається працівникам освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності необхідного спеціального стажу.

            Отже, сьогодні пенсійне забезпечення цієї категорії осіб залежить не лише від наявності необхідного стажу роботи на відповідних посадах, а і від досягнення певного віку. При цьому, Законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачене поступове підвищення пенсійного віку до 55 років.

            Так, у 2017 році право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення, зокрема, після досягнення ними такого віку:

            – 50 років – для осіб, які народились в період з 1 січня 1966 року по 30 червня 1966 року;

            – 50 років 6 місяців – для осіб, які народились в період з 1 липня 1966 року по 31 грудня 1966 року.

            Як зазначалося вище, крім досягнення певного віку, ще однією умовою для реалізації права на призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи згідно з Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 №909.

            Звертаємо увагу, що на даний час, зокрема, за умови звернення за такою пенсією по 31.03.2017 необхідний стаж за вислугою років складає не менше 26 років.     

         У випадку звернення починаючи з 01.04.2017 по 31.03.2018 необхідний спеціальний стаж має становити не менше 26 років 6 місяців.

            Зазначимо, що незалежно від віку пенсія за вислугу років призначається працівникам освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення, які станом на   1 квітня 2015 року мають не менше 25 років спеціального стажу або в період до 1 січня 2016 року пропрацювали на відповідних посадах не менше 25 років  6 місяців.

            Пенсія за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення призначається за умови звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію. У разі влаштування на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі і випадках, коли робота на цих посадах має місце після досягнення пенсійного віку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь