A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецька ОДПІ повідомляє: Товарний чек та його обов'язкові реквізити

Дата: 02.11.2017 14:34
Кількість переглядів: 482

Товарний чек та його обов»язкові реквізити

            Порядок оформлення розрахункових документів при проведенні розрахункових операцій за готівку в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06.07.1995р. №265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». При цьому законодавством визначено випадки звільнення працедавця від обов»язків надання покупцю складених за встановленою формою фіскальних чеків, надрукованих РРО, або розрахункових квитанцій, заповнених вручну.

            Водночас п.15 ст.3 Закону №265 передбачено, що чеки, накладні та інші письмові документи, які засвідчують передачу права власності на товари (послуги) від продавця до покупця, повинні видаватись покупцю таких товарів (послуг) на його вимогу. Тобто такі документи видаються за вимогою покупця.

            Таким чином, оформлення розрахункових операцій з використанням товарних чеків у випадках, передбачених Законом №265, є правомірним.

            Разом з тим. Якщо форми та зміст фіскального чека, розрахункової квитанції та інших розрахункових документів, надання покупцю яких є обов»язковим, встановлено п.2 р.II Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджених наказом Міністерства фінансів від 21.01.2016 року №13, однак форма та зміст товарного чека на теперішній час законодавчо не визначена.

            Таким чином,  суб»єкти господарювання можуть видавати товарні чеки довільної форми.

Проте, виходячи зі змісту Закону України «Про захист прав споживачів», а також визначеного Законом №265терміна «розрахункові документи», до яких, зокрема, відносяться товарні чеки, вважаємо, що тований чек повинен містити напис «Товарний чек» та за змістом відповідати вимогам Положення за виключенням  відображення в ньому фіскального номера РРО, напису «фіскальний чек».  

Які податки можна проігнорувати «спрощенцю» четвертої групи

            Відповідно до п.297.1 ст.297 ПКУ юридичні особи –платники єдиного податкуIV групи звільняються від обов»язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

  • Податку на прибуток підприємств;
  • ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім ПДВ, що сплачується платниками єдиного податку IV групи;
  • Податок на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку IV групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;
  • Рентної плати за спеціальне використання води платниками єдиного податку IV групи.

Згідно з п.297.2 ст.297 ПКУ нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших,  ніж зазначені у п.297.1 ст.297 ПКУ, здійснюються платниками єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені ПКУ.

            При ввезені товарів на митну територію України податки і збори та митні платежі сплачуються платником єдиного податку на загальних підставах відповідно до закону.

            Платник єдиного податку виконує передбачені ПКУ функції податкового агента при нарахуванні (виплаті, наданні)оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб на користь фізичних осіб, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

Форма №1ДФ-відповідальність за помилки

            Згідно з п.119.2 ст.119 ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання нев повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених)на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари(роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення або збільшення податкових зобов»язань платника податку або зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень

Вказані штрафи не застосовуються у випадках, коли недостовірні відомості або помилки у ф №1-ДФ виникли у зв»язку з виконанням податковим агентом вимог п.169.4 ст.169 ПКУ та були виправлені відповідно до вимог ст..50 ПКУ.

Крім того, ст..163прім4 Кодексу України про адміністративні прапорушення встановлено, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян-суб»єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті ж самі порушення, вчинені особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню-штраф на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян-суб»єктів підприємницької діяльності становить від трьох до п»яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Платники Тернопільщини розрахувалися з боргом перед державою на 67,7 млн.грн.

            За дев»ять місяців цього року завдяки дієвим заходам працівників ГУ ДФС у Тернопільській області податковий борг до зведеного бюджету в абсолютному значенні зменшено на 77,6 млн.грн. Станом на 01.10.2017 року він становив 255,6 млн.грн. До місцевих бюджетів сума податкового боргу сягнула 72,6 млн.грн. який порівняно з початку року зменшився на 80,7 млн.гривень.

            За результатами роботи у вересні забезпечено зменшення податкового боргу до зведеного бюджету на суму 0,5 млн.грн., а до місцевих бюджетів – на 2,1 млн.грн.

            За 9-ть місяців цього року в рахунок погашення податкового боргу до зведеного бюджету спрямовано 67,7 млн.грн., в т.ч. до державного – 38,2 млн.грн. Зокрема, у вересні сплачено до Зведеного бюджету 9,8 млн.грн., з них до державного бюджету – 4,9 млн.грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь