A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 27.02.2018 12:54
Кількість переглядів: 331

У новому Реєстрі - 160 моделей РРО

Державна фіскальна служба України наказом від 20 лютого 2018 р. №79 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Нагадаємо, що у ньому наводять перелік моделей, модифікації РРО, дозволених до первинної реєстрації, та РРО, первинну модифікацію яких заборонено.

Відповідно попередній перелік, який затверджений наказом ДФС від 18.12.17 р. №854, втратив чинність.

Коригування має відображення у пільговому звіті

 

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Порядком заповнення податкової накладної передбачено, що при здійсненні коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Згідно із Порядком заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість коригування податкових зобов’язань відображається, зокрема у рядку 7 податкової декларації з ПДВ (далі – декларація), а коригування податкового кредиту відображається у рядку 14 декларації.

Відповідно до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг суми податків та зборів, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, розраховуються таким суб’єктом у порядку, встановленому контролюючим органом за погодженням з Мінфіном.

Порядком визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, передбачено, що суми ПДВ, не сплачені платником до державного бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, розраховуються залежно від особливостей оподаткування, зокрема – залежно від статусу операції (звільнена від оподаткування ПДВ, оподатковувана ПДВ за нульовою ставкою) або від режиму оподаткування ПДВ.

Таким чином, оскільки показники рядка 7 декларації включаються до розрахунку загальної суми податкових зобов’язань, а показники рядка 14 – до розрахунку загальної суми податкового кредиту за відповідний звітний податковий період, то при заповненні звіту про суми податкових пільг відповідно враховуються і показники розрахунків коригувань до податкових накладних.

 

Касова книга та відображення коштів у ній

 

Кременецька ОДПІ повідомляє про роз’яснення Національного банку України щодо відображення у касовій книзі коштів наданої фінансової допомоги, збільшення статутного фонду тощо, внесених одним із засновників або посадовою особою суб’єкта господарювання на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку.

Так, якщо сума фінансової допомоги або внеску поповнення статутного фонду перевищує 50 000 гривень, то фізичні особи (наприклад, один із засновників або директор чи головний бухгалтер суб’єкта господарювання) можуть скористатися для розрахунків послугами банків шляхом внесення готівкових коштів та подальшого їх перерахування на рахунки отримувачів (у даному випадку на поточні рахунки суб’єкта господарювання). Такі кошти не повинні відображатися у касовій книзі суб’єкта господарювання, оскільки вони надійшли на поточний рахунок у безготівковому порядку.

Більш детально про законодавче підґрунтя відображення даної операції йдеться у листі ДФС України від 20.02.2018 №5090/7/99-99-14-05-01-17 «Про врахування в роботі».

На Тернопільщині – більше 56 тисяч основних платників податків

 

Станом на початок лютого на обліку в органах ДФС області перебувало  56606 основних платників податків. З них 22205 юридичних осіб та 34401 фізична особа-підприємець.

Зокрема, зареєстровано 2784 платників податку на додану вартість, в тому числі 2383  юридичних осіб та 401 фізична особа - підприємець. Порівняно з лютим минулого року кількість платників ПДВ юридичних осіб збільшилась на 177 суб’єктів господарювання, а кількість фізичних осіб – на 40 підприємців. 

У Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків зареєстровано  також  3 717 іноземців.

 

Про зміни в податковому законодавстві розповіли юрисконсультам

 

Днями у Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбувся семінар для юрисконсультів, спеціалістів органів виконавчої влади, підприємств та організацій області.

Заняття на тему змін в законодавстві з питань оподаткування доходів фізичних осіб, а також декларування доходів громадян провели фахівці Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Про податок на доходи фізосіб, податкову соціальну пільгу та кампанію декларування розповів головний державний ревізор-інспектор управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Віктор Орнатовський.

«Наголошую, що до доходів, які згідно із законодавчими вимогами підлягають обов’язковому декларуванню, належать наступні доходи: ті, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався; доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо); спадок  та подарунок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення; доходи від продажу інвестиційних активів; іноземні доходи», - зазначив Віктор Орнатовський.  

Про особливості нарахування та сплати єдиного внеску розповіла головний державний ревізор-інспектор управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Лілія Черевата.

«З 1 січня цього року всі фізичні особи-підприємці, в тому числі і ті, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Це ж правило поширюється на осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, - розповіла Лілія Черевата. - Крім цього, у 2018 році платники єдиного податку першої групи втрачають право на сплату ЄСВ в сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску. Тому з 1 січня 2018 року вони змушені платити його в повному мінімальному розмірі (819,06 грн), як і всі інші спрощенці».

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь