A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 13.03.2019 12:41
Кількість переглядів: 346

Фото без опису

Здаєте квартиру в оренду – задекларуйте свій дохід

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує, якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб'єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду. А саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Крім того, у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Нагадаємо, що особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів визначені ст. 170 р. IV Податкового кодексу України. 

Який порядок обчислення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, при отриманні об’єкта житлової нерухомості у спадщину після смерті власника

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) спадкування – перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах – до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Згідно з п. п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов’язані щокварталу у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичними та юридичними особами, за місцем розташування такого об’єкта нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок подання органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та органами, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, відомостей, необхідних для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2012 року №476.

При переході права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності (п. п. 266.8.1 п. 266.8 ст. 266 ПКУ).

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, обчисленого згідно з п. п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком) (п. п. 266.7.2 п. 266.7 ст. 266 ПКУ).

Платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку п. п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 ПКУ.

Тобто для фізичної особи, яка отримала об’єкт житлової нерухомості у спадщину після смерті його власника, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, обчислюється контролюючим органом за місцем її податкової адреси (місцем реєстрації) починаючи з місяця, в якому вона набула право власності.

Завдяки податковим міліціонерам у дохід держави конфісковано 14 тонн спирту

Тернопільський міськрайонний суд задовольнив клопотання слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області про спеціальну конфіскацію 14 100 літрів спирту етилового. Таке рішення судова установа прийняла наприкінці лютого цього року.

Нагадаємо, що даний спирт працівники податкової міліції виявили та вилучили у Кременці на території одного із товариств з обмеженою відповідальністю у 2017 році. Там він зберігався з метою подальшого збуту та використання для незаконного виготовлення алкогольних напоїв.

Законодавством передбачено, що виробництво спирту та його реалізацію можуть здійснювати лише державні підприємства, а зберігання може здійснюватись лише у спеціальних місцях, внесених до відповідного державного реєстру. Оскільки вказані вимоги суб’єкт господарювання порушив, прийняли рішення про конфіскацію спирту у власність держави. Варто наголосити, що орієнтовна вартість конфіскованого спирту становить 5,2 млн гривень.

Якби партія цього спирту потрапила у підпільне виробництво, то було б виготовлено майже 70 тис. пляшок горілки. При цьому збитки бюджету від несплати акцизного податку склали б понад 1,7 млн гривень.

Вдвічі більше ПДВ відшкодували платникам Тернопілля

Про бажання відшкодувати податок на додану вартість у січні-лютому 2019 року повідомили  90 суб’єктів господарювання Тернопільської області. Заявлена ними сума бюджетного відшкодування з податку на додану вартість на розрахунковий рахунок склала 83 млн гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року вона зросла на 53 млн гривень.

До речі, станом на початок березня цього року платникам податків області повернули з держбюджету грошовими коштами на розрахунковий рахунок 116 млн грн податку на додану вартість. Порівняно з минулорічним періодом це трохи більше, ніж вдвічі. Адже у січні-лютому 2018 року суб’єктам господарювання відшкодували 55 млн грн ПДВ.

З початку цього року за результатами проведених перевірок фіскальні органи області упередили 700 тис. грн неправомірно заявленого до бюджетного відшкодування ПДВ.

На початок березня 2019 року загальний залишок невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ становить 84 млн грн, зокрема, 68 млн грн перебувають на стадії перевірок та процедурі бюджетного відшкодування, 16 млн грн - на стадії судового та адміністративного розгляду. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь