A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 03.01.2019 11:50
Кількість переглядів: 345

Фото без опису

Новації в оподаткуванні

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує, що з 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата становить 4173 гривни, а прожитковий мінімум для працездатних осіб 1921 гривна, згідно з прийнятим Державним бюджетом України на 2019 рік.

         У зв’язку з цим змінився граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги та розмір самої податкової соціальної пільги.

         Так, податкова соціальна пільга у 2018 році буде надаватися, якщо розмір заробітної плати не перевищуватиме 2690 гривень.

         На основі значень прожиткового мінімуму та відповідно до норм ПКУ податкова соціальна пільга складає 960,50 грн.

         Сума єдиного податку для платників 1 групи  192,10 грн. (10% від прожиткового мінімуму 1921 грн.);

         Сума єдиного податку для платників 2 групи для яких затверджено ставку 20% від мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2019 року – 834,60 грн.

         Мінімальний страховий внесок для підприємців – 918,06 за місяць, починаючи з січня 2019 року.

         Мінімальний страховий внесок за квартал (2019 рік) – 2754,18 грн.

 

Випадок, коли не розповсюджується строк давності для нарахування штрафних санкцій

Відповідно до п. 114.1 ст. 114 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов’язань, визначеним ст. 102 ПКУ.

Згідно з п. 102.1 ст. 102 ПКУ контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ст. 102 ПКУ, має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, розрахунку, звіту (далі – податкова декларація) та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, – за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

При поданні платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.

Пунктом 102.2 ст. 102 ПКУ передбачено, що грошове зобов’язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання строку давності, визначеного в абзаці першому п. 102.1 ст. 102 ПКУ, якщо:

- податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано;

- посадову особу платника податків (фізичну особу – платника податків) засуджено за ухилення від сплати зазначеного грошового зобов’язання або у кримінальній справі винесено рішення про її закриття з нереабілітуючих підстав, яке набрало законної сили.

Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Абзацом першим п. 49.2 ст. 49 ПКУ визначено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Ця норма застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

 Деклараційна кампанія 2019: витрати, що дозволені до включення

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області повідомляє, що 19 грудня 2018 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 01.11.2018 №866, яким затверджено зміни до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. Зокрема, враховані зміни, внесені Законом України від 3 липня 2018 року №2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України» до п. п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України, відповідно до яких розширено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки.

Витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти, крім витрат, понесених на здобуття середньої професійної або вищої освіти, доповнено витратами на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної освіти.

Таким чином, з 2019 року платник податку на доходи фізичних осіб може скористатись правом на податкову знижку шляхом зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного 2018 податкового року на суму фактично здійснених ним витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами. При цьому декларація про майновий стан і доходи подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, до 31 грудня 2019 року (включно) за звітний 2018 податковий рік.

Податковою міліцією припинено діяльність нелегальної АЗС

Співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області припинили діяльність нелегальної АЗС, яка діяла в обласному центрі.

Як зазначив начальник оперативного управління ГУ ДФС у Тернопільській області Олег Гаркуша, продаж дизельного пального на АЗС здійснювався без наявності необхідних дозвільних документів, а також документів, що засвідчують якість та походження нафтопродуктів.

Особа, яка займалась незаконною діяльністю, не була зареєстрована фізичною особою – підприємцем.

У результаті проведених заходів з незаконного обігу вилучено 2000 літрів дизельного пального та обладнання АЗС (ємкості для пального, паливно-роздавальна колонка) загальною вартістю 120 тис. гривень.

Стосовно правопорушника складений адмінпротокол, відповідальність за яке передбачена ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь