A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

    Декларування доходів громадян, отриманих у 2017 році

Дата: 19.01.2018 11:41
Кількість переглядів: 377

                                   Декларування доходів громадян, отриманих у 2017 році

            З 1 січня 2018 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2017 році. Обов»язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі отримання:

-доходу, отриманого в результаті прийняття у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав;

-доходу від надання нерухомості в оренду, житловий найм(піднайм);

-доходу від операцій з продажу (обміну)об»єктів рухомого або нерухомого майна;

- отримання іноземних доходів;

-доходу у вигляді дивідендів, виграшів, призів, процентів;

-інших доходів, з яких протягом 2017 р. податок не утримувався.

            Для подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи громадянину необхідно звернутися до Центру обслуговування платників Кременецької ОДПІ за адресою м.Кременець, вул.У.Самчука,6.

            Декларація про майновий стан і доходи надається до податкової інспекції за місцем податкової адреси громадянина. Зробити це можна або особисто чи через уповноважену на це особу, або за допомогою пошти.

            Крім того, завдяки активному розвитку електронних сервісів громадяни мають змогу подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у режимі реального часу(on-line).

            Для подання податкової декларації в режимі on-line, платнику податків необхідно отримати електронний цифровий підпис.

            За результатами звітного податкового року платник податку-фізична особа подає декларацію та визначає податкові зобов»язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

            Податковим законодавством установлені такі строки для подання декларації:

громадянам та особам, які проводять незалежну професійну діяльність  до 01 травня року, що настає за звітним;

підприємцям – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

            Звертаємо увагу, що з 1 січня 2018 року декларація подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 року №556»Про внесення змін до наказу Мінфіну від 02.10.2015 №859, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 05.07.2017 за №821/30689.

Алгоритм розрахунку показника SПеревищ - у листі від ДФС

 

Державна фіскальна служба України звертає увагу, що протягом останніх двох місяців платники масово звертаються до ДФС із проханням пояснити причини виникнення показника SПеревищ в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ).

Зважаючи на те, що органи ДФС виконують сервісні функції, звертаємо увагу на неприпустимість відповідей у роз’ясненні з посиланням на ДФС як адміністратора СЕА ПДВ.

Показник SПеревищ – це загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Основною причиною оскарження показника SПеревищ є допущені платниками методологічні помилки при заповненні та поданні податкової звітності з ПДВ.

Такі помилки підлягають виявленню та опрацюванню під час проведення камеральних перевірок.

Слід наголосити, що показники  SПеревищ розраховується виключно на підставі даних податкової звітності з ПДВ та ЄРПН, а отже, підстави, які призвели до виникнення такого показника, підлягають аналізу у контролюючому органі за місцем податкового обліку.

Детально про алгоритм обрахунку показника SПеревищ в СЕА з урахуванням змін, внесених до програмного забезпечення, йдеться у додатку 2 до листа ДФС України від 11.01.2018 №968/7/99-99-12-03-01-17 «Щодо проведення роз’яснювальної роботи».

 

Коли доходи від продажу інвестиційного активу не підлягають оподаткуванню

 

Платник податку обов’язково декларує результати усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, за винятком випадків, зазначених в п. п. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з п. п. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170 ПКУ не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу:

а) дохід, отриманий платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абзаці першому п. п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (у 2017 році – 2240 грн, у 2018 році – 2470 грн);

б) дохід, отриманий платником податку від продажу інвестиційних активів у випадку, визначеному п. п. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 ПКУ (сума доходу, отриманого платником податку внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), одержаних ним у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадного банку СРСР або до установ державного страхування СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані ним відповідно до закону, а також сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу України залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації).

У випадках, зазначених у підпунктах «а» і «б» п.п.170.2.8 п. 170.2 ст. 170 ПКУ, платник податку не включає до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами суму доходів та витрат на придбання таких інвестиційних активів.

Нецільова благодійна допомога у 2018-му

 

Відповідно до п. п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п. п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2016 році – 1930 грн, у 2017 році – 2240 грн, у 2018 році – 2470 грн).

Відзначимо, що положення п. п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п. п. 165.1.47 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь