A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 22.03.2019 11:32
Кількість переглядів: 377

Фото без опису

 

Подарункові сертифікати, подаровані юридичною особою на користь фізичної: оподаткування ПДФО

Відповідно до абзацу першого п. п. «е» п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у п. п. 165.1.53 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Додаткові блага – кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV ПКУ).

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ.

Згідно з п. 164.5 ст. 164 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 – Сп),

де К – коефіцієнт;

Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Водночас не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) – у частині, що не перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 – 167.5 ст. 167 ПКУ), у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Враховуючи викладене, якщо юридична особа надає подарункові сертифікати фізичним особам, то вартість таких сертифікатів включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як додаткове благо та оподатковується за ставкою 18 відс. у джерела виплати з урахуванням вимог п. п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Розгляд запитів на публічну інформацію: особливості

Протягом січня-лютого 2019 року до Головного управління ДФС у Тернопільській області надійшло 13 інформаційних запитів, що на 3 запити більше аналогічного періоду 2018 року. 

За формою подання  5 запитів надійшло поштою, а 8 – електронною поштою. Щодо категорії запитувачів, які зверталися до фіскального відомства, 9 громадян, 2 юридичних особи, а також журналіст та об'єднання громадян без статусу юрособи.

Найчастіше запитувачі цікавилися інформацією щодо внесків до фондів, доходами та сплаченими податками суб‘єктів господарювання, деталями сплати екологічного податку,  кадровими питаннями, а також особливостями акцизного збору, податкового боргу.

Фахівці органів ДФС області розглянули 10 запитів та надали вичерпні відповіді, двом запитувачам відмовили у наданні інформації, ще один запит переадресували  належному розпоряднику інформації.

Рада регіонального розвитку: досягнення та стратегія розвитку

Засідання Ради регіонального розвитку Тернопільщини, у якому взяв участь Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відбулася сьогодні в Тернополі. Серед присутніх – керівники області, районів, міський голова, духовенство. У заході взяли участь начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат та начальник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

У вітальному слові голова Уряду акцентував увагу на особливостях реформи децентралізації. Адже саме Тернопільська область – один із успішних прикладів діяльності об’єднаних територіальних громад. «Сьогодні в області уже 49 ОТГ, що означає більше половини території покрито громадами і якість життя на місцях покращується», - констатував Володимир Гройсман. На його думку, потрібно працювати над тим, щоб закріпити реформу децентралізації в Конституції, оскільки це посприяє ще більшому згуртуванню українців.

За словами начальника фіскальної служби в області Ігоря Комендата, децентралізація дозволила органам місцевого самоврядування і мешканцям громад взяти відповідальність на себе. «Якщо проаналізувати бюджети громад після об’єднання, то можна зауважити, що вони зросли вдвічі, а подекуди – удесятеро. Для прикладу, Великогаївська громада, яка стартувала у 2015 році з 7 млн грн, а сьогодні її бюджет складає майже 80 млн гривень», - констатував очільник фіскального відомства Тернопільщини. Він також розповів, що впродовж січня-грудня 2018 року до місцевих бюджетів краю надійшло 3 млрд 636,1 млн грн податкових платежів. Це «плюс» до очікуваного – 141,3 млн гривень. Порівняно з 2017 роком надходження зросли на 24% або 703,2 млн гривень.

Нагадаємо, що Рада регіонального розвитку – консультативно-дорадчий орган, створений 21 квітня 2015 року. Мета його діяльності -  сприяти взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування щодо напрацювання оптимальної моделі розвитку регіону, вирішення проблемних питань життєзабезпечення регіонів, це можливість проаналізувати уже досягнуте та напрацювати стратегію роботи на майбутнє.

Спільно протидіяти зарплатній заборгованості

З початку цього року працівники територіальних органів ДФС України в Тернопільській області на спільних з органами місцевої влади засіданнях комісій заслухали керівників 3 підприємств, які допустили заборгованість із виплати заробітної плати, податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Після цього ці суб’єкти господарювання сплатили 2,3 тис. грн заборгованого єдиного внеску. Крім цього, фахівці фіскальної служби провели індивідуальну роз’яснювальну роботу із керівниками 27 підприємств. Результатом такої роботи є те, що 26 підприємств  погасили заборговану заробітну плату на суму 732,9 тис. грн, сплативши  474 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 169,6  тис. грн єдиного внеску.

Працівники фіскальної служби області спільно з органами місцевої влади проводять також контроль за додержанням платниками податків чинного законодавства про оплату праці. З початку 2019 році на засіданнях комісій заслухали керівників 62 підприємств та організацій, де заробітна плата виплачувалась у мінімальному чи нижче розмірах. Після цього 58  підприємств підвищили рівень виплати заробітної плати. Відтак до бюджету надійшло 305,4 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 371,6 тис. грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 Крім того, проведена роз’яснювальна робота з 185 підприємствами та організаціями області щодо підвищення рівня оплати праці. Отож 176 підприємств підвищили своїм працівникам заробітну плату. Як наслідок, до бюджету надійшло 713,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 888,3 тис. грн єдиного внеску.

Відомості щодо суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату працівникам нижче мінімальної, надали Управлінню держпраці у Тернопільській області, Департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації, Головному  управлінню Пенсійного фонду України в Тернопільській області та головам об’єднаних територіальних громад, сільських, селищних та міських рад. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь