A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 25.03.2019 10:31
Кількість переглядів: 344

Фото без опису

Про оподаткування доходів фізичних осіб від продажу власної сільськогосподарської продукції

Відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі, але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб – 18 % і військовим збором – 1,5 %.

При цьому, платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до 01 травня року наступного за звітним, податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок ПДФО та військовий збір з таких доходів.

Щодо декларування доходів від продажу транспортного засобу

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує громадянам, що у разі продажу ними іншим фізичним особам протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна: легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда дохід, отриманий продавцем від такої      операції           не        підлягає           оподаткуванню.
У разі продажу протягом року двох чи більше об’єктів рухомого майна дохід, отриманий платником, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (далі – податок) за ставкою 5 відсотків. Зазначена норма передбачена п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу України(далі                 Кодекс).
Разом із тим, якщо упродовж року фізична особа продавала інші транспортні засоби, зокрема вантажний автомобіль або транспортний засіб спеціалізованого призначення, то дохід від такого продажу підлягає оподаткуванню податком за ставкою 5 відсотків, незалежно від кількості таких операцій з продажу впродовж року. Додамо, що доходи, які оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, паралельно є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.
Окрема ситуація, коли дохід від операцій з продажу об'єктів рухомого майна, отримується фізичною особою-нерезидентом. У цьому випадку такий дохід оподатковується за ставкою 18 відсотків (п. 167.1 ст. 167 Кодексу).
Нагадаємо, відповідно до п. 179.2 ст. 179 Кодексу обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема від операцій продажу майна чи даруванні, при нотаріальному посвідченні договорів. за якими був сплачений податок, відповідно до розділу IV Кодексу. У інших випадках, наприклад, укладення та оформлення таких операцій безпосередньо в сервісних центрах МВС, платник податку, який при продажу транспортного засобу отримав дохід, що підлягає оподаткуванню, від іншої фізичної особи, зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2019 року.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь