A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Благоустрій міських кладовищ

Дата: 21.03.2018 09:11
Кількість переглядів: 632

 

Попри зимову погоду у Кременці триває весняний благоустрій, зокрема приготування до Великодніх свят. За традицією після Великодня кременчани вшановують та згадують своїх померлих родичів.

Фото без опису

Не лише місцем пам’яті, а й історичною пам’яткою міста є Туницький цвинтар. Туницький цвинтар, заснований під кінець XVIII століття у 1791 році, це справжній пантеон отців міста – багатих міщан, купців, лікарів, науковців, митців, які надовго вписалися в історію Кременця. Кременецька некрополія, яка служила місцем вічного спочинку для католиків, греко-католиків та православних, характеризується численною і прекрасною архітектурою і надгробною різьбою, яку і сьогодні маємо змогу з Вами побачити. На кладовищі збереглося кілька прекрасних надгробних плит майстерно виконаних.

Серед видатних осіб похованих на цьому цвинтарі варто згадати професора Вищої Волинської гімназії, а раніше придворного художника польського короля Йосифа Пічмана (1758-1834), вихідця з Німеччини, який з 1806 року жив у Кременці і працював тут вчителем малювання, а також його дружини Агнєшки з Бодуенів Пічман, що померла у 1880 році. 
Цікавою для літераторів і поціновувачів епохи Романтизму є могила родини Янушевських, де похована мати відомого польського поета Юліуша Словацького – Саломея Словацька-Бекю з Янушевських. Пам`ятник витриманий в стилі ампір, виготовлений з місцевого рожевого пісковику, має форму прямокутного постаменту, що завершується урною-вазоном. На всіх чотирьох боках постаменту містяться написи виконані оригінальними літерами (за інформацією Кременецько-Почаївського ДІАЗ)

Проте, усій цій красі донедавна загрожувала небезпека. Старі, сухі, трухляві дерева внаслідок падіння можуть пошкодити або й зруйнувати цінні історичні пам’ятки. Несуть небезпеку вони й для містян, котрі відвідуватимуть могили родичів у поминальні дні.

Зараз вперше за сімдесят років, з ініціативи Кременецької міської ради на Туницькому кладовищі зрізали аварійні зелені насадження. Раніше кременчани зверталися до міського голови Олексія Ковальчука з проханням посприяти у проведені благоустрою на міських кладовищах. Адже, якщо із прибиранням самих поховань люди можуть впоратися самостійно, то для зрізки дерев необхідно залучати спеціалізовану техніку.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь