A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Представники Кременеччини вивчали секрети успіху Заводської та Підволочиської ОТГ

Дата: 16.07.2018 09:05
Кількість переглядів: 583

Фото без опису

13 липня сільські голови необ’єднаних територіальних громад, представники Кременецької районної та міської рад, райдержадміністрації та громадський актив Кременеччини в рамках навчальної поїздки, організованої Тернопільським ЦРМС, вивчали досвід децентралізації на прикладі Заводської та Підволочиської ОТГ.

Про свої досягнення, проблеми та перспективи розвитку розповіла голова Заводської ОТГ Людмила Павлінська. За кілька років за рахунок державної підтримки на розвиток ОТГ, завдяки залученню донорських коштів, збільшеного завдяки децентралізації у 5 разів бюджету громада провела капітальні ремонти опорної школи, доріг, тротуарів, створила реформований Центр первинної медико-санітарної роботи, значно покращила стан житлово-комунального господарства, запровадила роздільне збирання сміття, покращила матеріально-технічну базу закладів соціальної інфраструктури. Про переваги децентралізації для старостинського округу розповів староста села Угринь Заводської ОТГ Володимир Плішка.

У Підволочиській ОТГ, яка налічує майже 20 тис. населення і створена на базі однойменного районного центру, учасники навчального візиту оглянули об’єкти соціальної інфраструктури як у старостинських округах, так і в адміністративному центрі об’єднаної громади.

Відремонтовано клуб, реконструйовано водонапірну башту, проведено заміну водогону, відкрито сучасне відділення територіального центру. Лише на капітальний ремонт під’їзної дороги до села Галущинці в цьому році передбачено 14 млн. грн. Про такі кошти на розвиток села, які ми отримали в об’єднаній територіальній громаді, в сільській раді ми і мріяти не могли, - відверто зізнається староста, колишній голова села Галущинці, Михайло Схаб.

Представники Підволочиської ОТГ спростували усі міфи стосовно децентралізації, які поширюються противниками реформи. Жодної школи, жодного дитсадка, жодної амбулаторії чи клубу у Підволочиській ОТГ не закрито. Більше того, децентралізація дала можливість побудувати сучасний ЦНАП, за кошти держави провести капітальний ремонт однієї з найкращих в області опорної школи, збудувати відділення територіального центру для стаціонарного догляду за одинокими особами похилого віку європейського зразка, будувати водогони, провести капітальні ремонти доріг, закупити техніку для житлово-комунального господарства, реалізувати багато інших амбітних проектів. Сільські голови Кременеччини, які вагалися чи об’єднуватися в ОТГ, отримали вичерпну інформацію про переваги реформи від колег з Підволочиська. Учасники навчального візиту почули про демократичний характер спільного управління об’єднаною територіальною громадою, коли враховується кожен голос, інтереси кожного села, про організацію роботи старост та розвиток старостинських округів, про роботу виконкому та сесії ОТГ, а головне – про ефективний менеджмент, заснований на стратегічному плануванні.

Міф про те, що інтереси сіл під час об’єднання з райцентром не враховуються спростував заступник голови Підволочиської ОТГ Володимир ВитрикушПісля об’єднання з районним центром сільські території отримали новий поштовх для розвитку, а більша половина бюджету ОТГ йде якраз на сільські території, - додав заступник голови ОТГ.

Наш успіх в тому, що ми згуртовані, ми – команда! Голова ОТГ Віталій Дацко сформував навколо себе боєздатну команду, налагодив атмосферу конструктиву та взаємної довіри між селищною радою, старостами, депутатами та громадою, – розповіла Мар'яна Кузьмін,  начальник відділу організаційно-виконавчої роботи Підволочиської ОТГ.   

Підводячи підсумки навчального візиту Віктор Литвинчук, директор Тернопільського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, закликав представників Кременеччини не гаяти часу в процесі формування ОТГ, адже за об’єднаними територіальними громадами майбутнє. Центр розвитку місцевого самоврядування готовий надати всебічну методичну допомогу в організації формування ОТГ. Однак, щоб утворити об’єднану громаду в цьому році, а в наступному скористатися перевагами децентралізації залишилося вкрай мало часу, - наголосив Віктор Литвинчук.

Проект Перспективного плану, схвалений обласною радою, передбачає  приєднання до міста Кременець 15 сільрад, що в загальному складе близько 42 тис. населення та площу ОТГ – 503 кв. км. В приведених до 2018 року умовах потенційна потужна Кременецька ОТГ тільки в частині коштів на розвиток інфраструктури об’єднаної територіальної громади, що розраховується по формулі, що враховує чисельність сільського населення та загальну територію громади, могла б отримати близько 8,5 млн. грн. І це не враховуючи інших фондів та джерел фінансування, які відкриваються лише перед об’єднаними громадами. Але в цьому році таких коштів, які б могли бути додатково залучені суто на розвиток сільських територій Кременеччині не бачити, тому що ОТГ досі не утворено. Невже сільські території Кременеччини не потребують додаткового фінансування? Питання риторичне й має бути адресоване жителями Кременеччини до сільських голів, які вагаються з об’єднанням в ОТГ.

Джерело: Тернопільський ЦРМС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь