A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 21.09.2018 08:41
Кількість переглядів: 332

Чи буде пільга зі сплати земельного податку, якщо не подано підтвердження на її право

Відповідно до п. 287.2 ст. 287 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) облік фізичних осіб – платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня.

Згідно з п. 285.1 ст. 285 ПКУ базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Підпунктом 17.1.4 п. 17.1 ст. 17 ПКУ передбачено, що платник податків має право користуватися податковими пільгами за наявності підстав у порядку, встановленому ПКУ.

Відповідно до п. 30.2 ст. 30 ПКУ підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Водночас податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету (п. 30.4 ст. 30 ПКУ).

Перелік категорій фізичних осіб – власників земельних ділянок, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п. 281.1 ст. 281 ПКУ.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених у п. 281.2 ст. 281 ПКУ.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право (п. 284.2 ст. 284 ПКУ).

Крім того, п. 281.4 ст. 281 ПКУ передбачено, що якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Згідно з абзацом п’ятим п. 286.5 ст. 286 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

- розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

Отже, фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, звільняється від сплати земельного податку за умови подання письмової заяви у довільній формі до 1 травня поточного року до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки (у разі наявності декількох ділянок – про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги) про надання пільги, яка починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Не проґавте подати Звіт про контрольовані операції

Кременецька ОДПІ повідомляє, що відповідно до п. п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати звіт про контрольовані операції центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, до 1 жовтня року, що настає за звітним, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Нагадаємо, що форма та Порядок складання Звіту про контрольовані операції затверджені наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 №8.

Кошти або майно внесено до статутного фонду: варто нагадати про податковий розрахунок за ф. 1ДФ

Відповідно до п. п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 (далі – Порядок).

Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, визначено, що сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «178».

Разом з тим, згідно з п. п. 165.1.44 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

Відповідно до п. 3 Порядку податковий розрахунок за ф. 1ДФ заповнюється, зокрема наступним чином:

- у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;

- у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;

- у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;

- у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету;

- у графі 5 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів.

Тобто юридична особа - емітент корпоративних прав виступає як податковий агент лише в частині відображення в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «178» суми грошових коштів або майна, внесених фізичною особою до статутного фонду такої юридичної особи в обмін на корпоративні права. Відповідно податковий розрахунок за ф. 1ДФ заповнюється наступним чином:

- у графі 3а відображається сума нарахованого доходу;

- у графі 3 сума виплаченого доходу;

- у графі 4а та графі 4 проставляються прочерки;

- у графі 5 зазначається ознака доходу «178».

На Тернопільщині в рахунок погашення податкового боргу до зведеного бюджету надійшло 32 млн гривень

За вісім місяців цього року завдяки дієвим заходам працівників Головного управління ДФС у Тернопільській області податковий борг до зведеного бюджету в абсолютному значенні зменшено на 37,1 млн грн по 704 юридичних особах, в тому числі у повному обсязі – по 496 суб’єктах господарювання на суму 19,9 млн гривень. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Володимир Білий.

Зокрема, за результатами роботи у серпні забезпечено зменшення в абсолютному значенні податкового боргу до зведеного бюджету по 290 юридичних особах, які допустили податковий борг на 01.08.2018, на загальну суму 12,7 млн грн, в тому числі у повному обсязі – по 214 суб’єктах господарювання на суму 8,5 млн гривень.

За вісім місяців цього року в рахунок погашення податкового боргу спрямовано до зведеного бюджету 32 млн грн, в тому числі до державного – 25,4 млн гривень. Зокрема, у серпні сплачено до зведеного бюджету 2,9 млн грн, з них до державного бюджету – 2,2 млн гривень.

З початку року подано 122 звернення до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових (безготівкових) коштів юридичних осіб на суму податкового боргу 54,7 млн грн, відтак задоволено 59 звернень на суму 28,1 млн гривень. Щодо звернення стягнення на активи фізичних осіб через органи державної виконавчої служби, то до суду направлено 149 позовів на суму податкового боргу 3,5 млн гривень.

За вісім місяців надходження коштів за рахунок реалізації безхазяйного майна становлять до зведеного бюджету 429 тис. грн (в тому числі у серпні – 23,3 тис. грн), до державного – 65,5 тис. грн (в тому числі у серпні – 5,4 тис. грн) і до місцевих бюджетів – 363,5 тис. грн (в тому числі у серпні – 17,9 тис. гривень). Порівняно із січнем-серпнем минулого року надходження коштів за рахунок реалізації безхазяйного майна до зведеного бюджету збільшились на 71,4 тис. грн або на 20%, до місцевих бюджетів – на 96,9 тис. грн  або на 36,3%.

Варто нагадати, що платники податків мають можливість в Електронному кабінеті на офіційному веб-порталі відомства переглянути інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом, зокрема, інформацію про податковий борг, у розрізі податків, належних платнику до сплати, на задану дату та прогноз щодо платежів до кінця поточного року.

Особисто поспілкувалися з посадовцями ДФС Тернопільщини 68 платників

Протягом січня-серпня 2018 року посадовці територіальних органів ДФС у Тернопільській області провели 68 особистих прийомів громадян, що на 42 прийоми більше ніж за вісім місяців минулого року. Зокрема, 14 прийомів провели перший заступник начальника і  заступники начальника ГУ ДФС у Тернопільській області, 49 прийомів – інші посадові особи Головного управління, 1 прийом – інша посадова особа ДФС, 4 прийоми – начальник митниці.

На особистий прийом до посадових осіб органів ДФС області звернулись 27 підприємців, 2 безробітних, пенсіонер та колишній працівник органів ДФС, 28 громадян іншої категорій (керівники/бухгалтери СГД), 9 громадян, соціальний стан яких не визначено.

За результатами проведених особистих прийомів громадянам надано 68 усних роз’яснень.

Нагадуємо, що записатись на прийом до посадових осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області можна за номером телефону: (0352) 43-46-33, а до посадових осіб Тернопільської митниці ДФС – (0352) 43-08-29.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь