A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 15.04.2019 08:13
Кількість переглядів: 380

Фото без опису

Безоплатно отримані товари включають до доходу по даті реалізації

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Враховуючи вищевикладене, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

- виручка в натуральній (негрошовій формі);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Відзначимо, що безоплатно надані товари, роботи, послуги - це:

а) товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів;

б) роботи (послуги), що виконуються (надаються) без висування вимоги щодо компенсації їх вартості;

в) товари, передані юридичній чи фізичній особі на відповідальне зберігання і використані нею.

Продаж (реалізація) товарів - будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Звичайна ціна - це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Звичайні ціни визначаються у порядку, визначеному ст. 39 ПКУ.

Враховуючи викладене вище, фізична особа – підприємець включає до складу загального оподатковуваного доходу вартість безоплатно отриманих товарів по даті їх реалізації за ціною, визначеною на рівні не нижче звичайної ціни.

При цьому вартість безоплатно отриманих послуг включається до складу загального оподатковуваного доходу фізичної особи – підприємця за ціною не нижче звичайної по даті їх отримання.

Платник екологічного податку не здійснював викидів, скидів забруднюючих речовин: умова для неподання звітності

Відповідно до п. 48.1 ст. 48 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) податкова декларація складається за формою, затвердженою в порядку, визначеному положеннями п. 46.5 ст. 46 ПКУ та чинному на час її подання.

Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов’язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору.

Податкова декларація екологічного податку подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715.

До податкової декларації екологічного податку (нової, нової звітної, уточнюючої) додаються додатки, які є її невід’ємною частиною.

При відсутності у платника відповідних об’єктів оподаткування, відповідні додатки не додаються, а рядки податкової декларації екологічного податку прокреслюються.

Пунктом 250.9 ст. 250 ПКУ передбачено, що якщо платник екологічного податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник екологічного податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації відповідно до ст. 250 ПКУ.

Таким чином, платник екологічного податку, який повідомив відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення про те, що з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, склавши заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку, має право не подавати податкові декларації. В іншому разі платник екологічного податку зобов’язаний подавати податкові декларації. Також платник екологічного податку, який у звітних періодах поточного року не мав об’єкта оподаткування (не здійснював викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів), зобов’язаний за ці звітні періоди (квартали) подавати податкову декларацію, до якої відповідні додатки не додаються, а рядки податкової декларації прокреслюються.

Міністерством фінансів України надано чергове роз’яснення

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області повідомляє, що ДФС України листом від 01.04.2019 №10832/7/99-99-15-02-02-17 надала для використання у роботі роз’яснення з питання виплати резидентом України на користь нерезидентів, що зареєстровані в Республіці Кіпр, доходів за придбані корпоративні права, надіслане Міністерством фінансів України листом від 30.11.2018 № 11410-10-5/31366.

Більш детальніше про наявність постійного представництва в Україні та про доходи від відчуження рухомого майна (у тому числі корпоративних прав), що формує частину такого постійного представництва та що підлягає оподаткуванню в Україні, йдеться у листі Мінфіну України від 30.11.2018 №11410-10-5/31366

На Тернопільщині суттєво зросла сплата митних платежів

У І кварталі 2019 року Тернопільська митниця ДФС перерахувала до Державного бюджету України 680,3 млн грн митних платежів. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 348,9 млн гривень. Про це повідомила начальник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Серед платежів, сплата яких суттєво зросла, - податок на додану вартість, акцизний податок, мито та плата за здійснення митних формальностей. Зокрема, цьогоріч спрямували 386,5 млн грн податку на додану вартість, що на 99,5 млн грн більше, ніж торік, або плюс 35 відсотків. Приріст мита склав 47,4 млн грн: 81,8 млн грн у І кварталі 2019 року проти 34,4 млн грн минулорічних. Сума надходжень акцизного податку становить 179,2 млн грн, що на 170,5 млн грн або у 21 раз більше, ніж у торік. Перерахували до бюджету 32,8 млн грн плати за здійснення митних формальностей та інших надходжень, що на 31,5 млн грн або або у 25 разів більше, ніж за січень-березень 2018 року.

«Основним фактором, який сприяв збільшенню надходжень до бюджету, є активізація ввезення транспортних засобів, у тому числі й легкових автомобілів громадянами», - констатувала Оксана Антонович. Адже всього при ввезенні цих транспортних засобів у І кварталі 2019 року сплатили 417,2 млн грн, що складає 61,3 відсотка всієї суми сплачених платежів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь